ČlenstvíPřihláška
 

10 důvodů proč přijet do Mělníka

10 důvodů proč přijet na Letní dílnu hudební výchovy 

Pokud jsme se v posledním období dočetli o hudební výchově, nebylo to vždy čtení právě radostné. V rámci objektivity nutno přiznat, že leckde situace skutečně ideální není, i když to rozhodně neplatí plošně. To ostatně dokumentují i šetření ČŠI. Výuka „na dálku“ výchovným předmětům rovněž neprospěla. Společnost pro hudební výchovu České republiky dlouhá léta (od roku 1969, tehdy jako Česká hudební společnost) organizuje týdenní kurzy pro všechny, kteří nejsou se současnou situací ve výuce předmětu spokojeni, hledají nové přístupy a podněty a v neposlední řadě si potřebují „dobít baterie“ pro další práci. V letošním roce tento zcela ojedinělý kurz opět podpořilo významně i MŠMT.

Zaměření týdenní Letní dílny hudební výchovy neopomíjí žádný ze segmentů našeho hudebního vzdělávání – od výchovy předškolní po středoškolskou, od „mateřinek“ po „ZUŠky“. V letošním roce bude opět otevřena studijní skupina pro vyučující, kteří hudební výchově vyučují bez předchozího odborného a praktického vzdělání, nazvaná Šikulové bez papíru. Zkušenosti z loňska jsou povzbuzující – výuka a příprava na ni přestala být pro účastníky traumatizující, zafungovaly poskytnuté v praxi ověřené funkční metodické materiály se škálou didaktických postupů a situací, které pomáhají často nekomfortní situace zvládat. Tedy první krok k tomu, aby „hudebka“ nebyla pro pedagoga noční můrou a pro žáky nudou. Letos se zaměříme i na problematiku distanční formy výuky výchovného předmětu jako takového.

            Rád bych pozval všechny vyučující hudební výchovy na 31. ročník Letní hudební dílny do Mělníka. Kurz se koná od 15. do 22. srpna 2020, podrobné informace a přihlášku naleznete na www.shvcr.cz. Ale nezapomněl jsem na něco…? Ano, na těch 10 důvodů. Jestliže jste je nevyčetli mezi řádky, mohu nabídnout skvělý lektorský kolektiv a setkání se zajímavými osobnostmi – prof. Cyrilem Höschlem, finalistou Concertina Praga 2020 houslistou Danielem Matejčou, Janem Vodňanským nebo s realizátory projektu Charanga. Kurz bude mít atraktivní program a společný závěrečný koncert je opět naplánován do Sukovy síně Rudolfina. Pokud ani toto nestačí, tedy hlavní argument – na kurz jezdí skvělí lidé, kteří si mají co předat v tom nejlepším smyslu slova. Přihlaste se a přijeďte! Věřím, že nebudete litovat.

                                               PaedDr. Jan Prchal, předseda Společnosti pro hudební výchovu

 
 

More Posts in Nezařazené

 
 

Share this Post