ČlenstvíPřihláška
 

Ohlédnutí za Letní dílnou hudební výchovy 2020

Na webu Společnosti pro hudební výchovu /SHV/ je možné přečíst si řadu zajímavých informací o historii i aktivitách této důležité organizace, která pomáhá profesnímu rozvoji pedagogů na všech typech škol. V záložce „Letní dílny hudební výchovy“ /LDHV/je pozvánka na letošní ročník v Mělníku, přehled lektorů s náplní hodin činnostní výuky, nabídky odpoledních aktivit, doplňkový odpolední i večerní program i ohlédnutí dr. Jana Prchala, organizátora LDHV i předsedy SHV, za celkovým vyzněním letošního setkání pedagogů ČR.
Výše uvedené texty jsou výbornými informacemi pro ty, kteří o účasti přemýšlejí, nebo si chtějí oživit to, co se profesně dozvěděli, dovoluji si ale přidat i pár slov z pozice lektorky, která se snaží podělit se již osmým rokem s frekventanty kurzu o praktické nápady a zkušenosti.
Šíře pohledů, jak uchopit proces hudební výchovy sahala od nádherných dřevěných labyrintů a drátků na čištění dýmek přes využití Orff instrumentáře, výročí J. A. Komenského a L. v. Beethovena až po nejmodernější trendy při využití počítačů, se stejným zájmem se ale setkala možnost vyjádřit hudební formu tancem nebo si umotat z vlny vlastní paličku na xylofon. Z lektorského úhlu pohledu je vždy zajímavé sledovat, jak má každá skupina svou atmosféru a dynamiku, dokonce i v rámci skupin dublovaných, jak tomu bylo letos. Po jarní izolaci bylo možné cítit ještě větší radost ze společného sdílení pedagogických i lidských zkušeností ve školách i v rodinách, znovu jsme si tak mohli potvrdit, že sebelepší technika nemůže, obzvlášť v uměleckém vzdělávání, tyto sociální kontakty nahradit.
Velké uznání si každý rok zaslouží dr. Jan Prchal za doprovodný program, který je pro řadu z nás jedinečnou možností setkat se osobně nejen s držiteli ceny Jaroslava Herdena za dlouholetou pedagogickou práci, ale také se zajímavými osobnostmi hudebního světa, které se snaží kultivovat svět kolem nás. Vzletná a oduševnělá óda na hudbu, kterou při přebírání ceny pronesla paní Jitka Molavcová, a moudrý nadhled a vtip pana Jiřího Suchého spojené s tanečními kroky v rytmu swingu v nás budou dlouho rezonovat a jistě patřit k zážitkům na celý život.
Každý z nás jistě alespoň jednou prožil okamžiky, ve kterých se snoubila úcta s dojetím a nadhled s vážnou prací… Snad tyto prožitky zase, alespoň o rok, oddálily tolik nebezpečný „syndrom vyhoření“ a upevnily odhodlání předávat lásku k hudbě a její krásu v různých podobách i našim svěřencům – to byl svorník všech chvil, které jsme mohli prožít na Letní dílně hudební výchovy 2020 v Mělníku. Díky za ně patří organizátorům, Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy za podporu, hostům, vyučujícím i frekventantům – snad si vše zopakujeme zase za rok na LDHV 2021!

                                                                       Rafaela Drgáčová, členka lektorského týmu


 
 

More Posts in Aktuality

 
 

Share this Post