ČlenstvíPřihláška
 

Pavel Šporcl se otevřeně vyjádřil nejen k situaci v kultuře, ale i v oblasti uměleckého vzdělávání

Houslistu Pavla Šporcla netřeba představovat. Velmi mne zaujal jeho otevřený dopis premiéru Babišovi, zveřejněný ve FORUM 24. S dopisem se zcela ztotožňuji a jsem velmi rád, že se ozývají hlasy, které upozorňují na celkovou kulturní devastaci naší společnosti.

Před několika lety jsem byl se svým školním souborem koncertovat v Mexico City. Do té doby jsem v tak velkém městě nebyl a zde jsem si uvědomil, jaký jsme malý národ. Tím malý myslím málo početný. Celkový počet obyvatel České republiky představuje zhruba 3 – 4 městské části mexické metropole. Nicméně je oblast, ve které představujeme světovou velmoc – a tou je hudba. Před hudbou českých skladatelů si doslova sedl na zadek celý kulturní svět – a sedí na něm dodnes. Mezi špičku patří dlouhodobě naši dirigenti, sólisté i orchestry, komorní soubory i sbory. A to i sbory žákovské. O to smutnější jsou skutečnosti, které ve svém otevřeném dopise popisuje Pavel Šporcl. Je trestuhodné, jak k našemu rodinnému stříbru přistupuje vedení státu, o prezidentu republiky nemluvě. Kdysi mi jeden starší kolega řekl, že kdo sám kulturu ke svému životu nepotřebuje, nedopřává jí ani ostatním. Zde to sleduji v přímém přenosu. V dopise je zmíněn i proces revizí Rámcového vzdělávacího programu ZV, který vlastně souzní s popisovanou současností, bezpochyby pokud se Oblasti umění a kultury týká. Zveřejněné škrty jsou přímým atakem na smysluplné hudební (ale jistě i na výtvarné) vzdělávání a skutečnost, že nelze vysledovat, kdo je jejich autorem, je naprosto neuvěřitelná. Oblast uměleckého vzdělávání je oslabována – redukce počtu hodin je toho důkazem. Jestliže byla zavedena nová klíčová kompetence – digitální, je třeba se vším důrazem požadovat kompetenci zaměřenou na kulturní formování mládeže, nazvěme ji pracovně kompetencí kulturně estetickou. Toto bude jeden z požadavků, které zazní na mezinárodní konferenci Hudební výchova pro třetí tisíciletí III, která se na platformě on-line uskuteční ve dnech 23. a 24. dubna 2021. Konferenci pořádá Společnost pro hudební výchovu ČR společně s Katedrou HV PedF UJEP v Ústí nad Labem a Českou hudební radou při UNESCO. O záštitu bylo požádáno MŠMT, na jehož vyjádření pořadatelé čekají. Bližší údaje a přihlášku naleznete již brzy na webu SHV ČR.

Je čas, abychom se ozvali se vší důrazností – dosud se zdá, že tyto výzvy nikdo neslyší. Anebo slyší, ale nepřisuzuje jim důležitost. Snad nebude nevkusné parafrázovat jednu píseň Karla Kryla: Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat, jak znemožnili hrát a zakázali zpívat … Pojďme společně a transparentně hledat řešení!

A na závěr to nejpodstatnější – dopis Pavla Šporcla: https://www.forum24.cz/pavel-sporcl-pise-babisovi-kultura-je-odstavena-na-posledni-kolej-prezident-nas-nazyva-povlem-a-vlada-mlci/

Jan Prchal, učitel HV a předseda SHV ČR

 
 

More Posts in Nezařazené

 
 

Share this Post