ČlenstvíPřihláška
 

Letní zprávy

Dobrý den,

přejeme vám klidné a příjemné letní dny a přinášíme několik aktuálních informací.

Přípravy 33. Letní dílny hudební výchovy pokračují, je připraven program, rozvrhy výuky, hosté potvrdili svou účast a lektorský tým účastníky jistě příjemně překvapí. Těší nás zájem z řad pedagogů, který se blíží „předcovidovým“ ročníkům. V tuto chvíli jsou již naplněny kapacity studijních skupin pro II. stupeň ZŠ (B) a ZUŠ (D), poslední místa jsou ve skupině pro předškolní hudební výchovu a I. stupeň ZŠ (A). Stále vítáme zájemce z řad pedagogů bez předchozího odborného vzdělání (skupina E) a volná kapacita je ve skupině C (SŠ, případně rozšířená výuka HV). Jsme potěšeni, že třetina účastníků bude na kurzu poprvé!

Na kurzu budou udělena ocenění za dlouhodobý přínos hudební výchově Cena Jaroslava Herdena – nebylo by korektní zde uvádět jména oceněných osobností, snad jen zmíním, že jsou mezi nimi tři kolegyně, které se dlouhodobě věnovaly školní mládeži a jejichž práce si velmi vážíme.

Mezi hosty se objeví dirigent Marko Ivanovič s popularizátorem a šéfem Edukačního oddělení ČF Petrem Kadlecem, pan prof. Cyril Höschl s poutavou přednáškou o Bedřichu Smetanovi, ze San Francisca zavítá mladý skladatel Lukáš Janata, do tajemství vokální improvizace účastníky zasvětí pěvecká kouzelnice Miriam Bayle a zahraje účastníkům kurzu dobře známý mladý houslový virtuóz Daniel Matejča, který bude Českou republiku koncem července reprezentovat na Velké ceně Eurovize ve francouzském Montpellier.

Bohužel – vrásky nám dělají informace o stavu covidové pandemie. Na aktuální situaci budeme nuceni reagovat, ovšem v tuto chvíli by veškeré informace byly přinejmenším předčasné.

Přestože by léto mělo sloužit především oddychu a regeneraci, práce na revizi kurikula se rozbíhají. SHV ČR bude mít zastoupení jak v užší pracovní skupině  NPIČR, tak v širší pracovní skupině. Budeme tedy průběžně informováni o dílčích krocích. To – společně se skutečností, že své zástupce v těchto pracovních skupinách bude mít i partnerská Asociace učitelů hudební výchovy – a příslib zařazení kulturní klíčové kompetence opravňuje k mírnému optimismu. Ale – kdo ví?

Přejeme ještě jednou příjemné léto a snad k tomu přispěje i obrázek, který jsem pořídil nedaleko Jabkenic.

Jan Prchal

 
 

More Posts in Nezařazené

 
 

Share this Post