ČlenstvíPřihláška
 

Úspěšná mise české sborové tvorby v Kolumbii

Ve dnech 8. až 18. června se na pozvání kolumbijského partnera v rámci projektu agentury San Francisco, Tabio, Colombia pod záštitou kolumbijského ministerstva kultury Programa nacional de concertación cultural aktivně zúčastnili prof. Jiří Holubec a dr. Jan Prchal 10. ročníku Mezinárodního uměleckého festivalu „Pintemos el corazon de arte – Let´s paint the heart of art“.

V rámci festivalu, kterého se účastnily soubory z Maďarska a Venezuely (souborová hra zvonů) a pěvecké sbory z Kolumbie a Mexika (Filharmonický sbor Guadalajara), připravili naši zástupci sborový program sestavený z děl českých autorů (Smetana, Dvořák, Janáček, Holubec) a českých lidových písní. Celý program byl zpíván česky – repertoár byl zaslán v předstihu včetně nahrávek výslovnosti a jednotlivé sbory tak měly zhruba tři měsíce na přípravu. Sbormistři během týdne s jednotlivými sbory (mimochodem – výborně připravenými!) z měst Tabio, Fusagusaga, Soacha, Funza, Cajicá, Tocancipá, Cogua, Cota, Guasca a Chia pracovali na přípravě programu závěrečného koncertu festivalu, který za velkého zájmu posluchačů a přítomnosti zástupců české ambasády v Bogotě proběhl ve velkém kulturním sále města Chia. V závěrečné části koncertu zazněl český repertoár v podání 480 zpěváků – dětských i dospělých. Program završil sbor Proč bychom se netěšili pod vedením Jiřího Holubce. Autor článku si (s dojetím) zazpíval tenorový part …

Pobyt byl perfektně připraven po stránce organizační, ze strany hostitelů i všech sborů byl patrný velký zájem nejen o českou hudbu a kulturu obecně, ale i o další spolupráci, realizovanou výměnnými zájezdy pěveckých sborů. S touto praxí má ostatně prof. Holubec zkušenost – Kolumbii již se sborem gymnázia Děčín v nedávné minulosti navštívil a následně přivítali kolumbijského partnera v Děčíně a Ústí nad Labem. A nejsilnější dojmy? Kromě „českého“ závěru koncertu nepochybně vstřícnost a dobrosrdečnost Kolumbijců obecně, navázání kontaktů obecně lidských i profesních a krásné prostředí v nadmořské výšce nad 2 600 metrů.

Prof. Jiří Holubec a dr. Jan Prchal reprezentovali nejen českou hudební a sborovou výchovu, ale zároveň SHV ČR a Pedagogickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Ostudu tedy rozhodně neudělali!

A pro zajímavost – program, který se sbory připravili:

Když jsem byl malučký (lidová, upravili Petr Eben a Jan Prchal)

Široký, hluboký (lidová, upravil Zdeněk Lukáš)

Kde máš, Andulko (Jiří Holubec)

Šijte mě sukničky – Jakej by milej byl (Jiří Holubec)

Holub na javoře (Antonín Dvořák, sborová úprava Leoš Janáček)

Láska opravdivá (Leoš Janáček)

Dies irae (Zdeněk Lukáš)

Proč bychom se netěšili (Bedřich Smetana)

Jan Prchal

Jiří Holubec a Jan Prchal ve městě hostitelů Tabio

Po zkoušce s dětským sborem ve městě Tocancipá

 
 

Share this Post